COSC Standard

 U današnjem postu objasniću vam šta je COSC standard i šta on predstavlja.COSC (Chronometer Official Swiss Certification) sertifikat predstavlja potvrdu visoke preciznosti sata. Ovaj sertifikat izdaje švajcarsko nezavisno udurženje za kontrolu i merenje preciznosti satova Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres.

Udruženje je osnovana 1878. godine pod imenom Bureau de contrôle des montres civiles, te je 1973. godine u doba kvarcne krize rekonstruisan u oblik u kom je danas.

Danas je COSC zaveden kao neprofitno udruženje. 
 
COSC je osnovalo 5 švajcarskih kantona (Bern, Ženeva, Nešatel, Soloturn i Vo) i federacija švajcarske časovničarske industrije.

COSC testira satove u tri svoje laboratorije nakon čega im izdaje sertifikat.

Šta je Hronometar?

Hronometar je sat visoke preciznosti koji može prikazivati sekunde. Mehanizmi hronometra su prošli višednevna testiranje (Testiranje za mehaničke satove traje 15 dana dok je za kvarcne nešto kraće i traje 11 dana). Testiranja za hronometar se vrše u 3 COSC-ove laboratorije na mehanizmima bez kućišta, pod 5 različita ugla i na 3 različite temperature (po standardu ISO3159). Ukoliko mehanizam zadovolji svih sedam kriterijuma koje zahteva COSC on dobija pravo da se naziva Hronometar. Mehanizam dobija pismenu potvrdu i jedinstveni indetifikacioni broj (indetifikacioni broj se upisuje na mehanizam).

Hronometar garantuje preciznost od maksimalno -4 do +6 sekundi.

Sertifikat se izdaje trajno i COSC ne odgovara ako mehanizam malo vremenom izgubi preciznost.

Zanimljivost

Zanimljivo je da gotovo svi Rolex satovi poseduju COSC sertifikat osim nekih vintage modela. 

Svi Breitling In-House mehanizmi poseduju COSC sertifikat.
 
Brojke

 21 posto mehaničkih satova koje Švajcarska izvozi su hronometri.

4,1 posto satova koji su 2017. godine došli u COSC laboratorije nisu dobili sertifikat

143 godina bez prestanka Švajcarsko udruženje izdaje COSC sertifikat

Comments