PERPETUM MOBILE U ČASOVNICARSKOJ INDUSTRIJI?


 

Perpetuum-mobile.de - Beispiele verschiedener Perpetuum Mobile | Perpetuum  mobile, Freie energie generator, Mechanik

PERPETUM MOBILE
U ČASOVNICARSKOJ
INDUSTRIJI ?

 

 

Perpetum mobile je termin koji opisuje beskonačno kretanje. Prema definiciji, perpetum mobile je hipotetička mašina koja može da radi neodređeno dugo, bez spoljašnjeg izvora energije. Druga definicija, koja je direktan derivat prethodne rečenice, kaže da je perpetum mobile, u stvari, mašina koja nam daje više energije nego što je uloženo u njeno pokretanje.

Obe definicije se direktno kose sa osnovnim principima prirode koje opisuju prvi i drugi zakon termodinamike, i naučnici su po tom pitanju vrlo isključivi.

 Da li mozemo tako nesto da kažemo da postoji u časovnicarskoj industriji, manje više možemo.

Jaeger-LeCoultre Švajcarski časovnicarski brend za koji ste gotovo svi čuli proizvodi satove nešto više od jednog veka. Nećemo ovog puta pričati o njihovim neverovatnim ručnim satovima koji zaslužuju veliku pažnju, već o ATMOSU.


 

Na prvi pogled deluje kao običan stoni ili kaminski sat kako ko više voli da kaže. Da taj sat poseduje mehanizam koji se navija na neki određeni vremenski period i radi manje više kao i svaki drugi sat. Ali ako Vam kažemo da se ovaj sat ne navija i nema bateriju a radi, šta ćete pomisliti da je u pitanju?


 

Da otkrijemo "tajnu".

Sat dobija potrebnu energiju za radu od promene

TEMPERATURE i ATMSOFERSKOG pritiska

i godinama može da radi bez ljudske intervencije.


 

U hermetički zatvorenoj komori se nalazi namotaj opruge sa tečnim i gasovitim ETIL HLORIDOM. Etil hlorid isparava u komori. Kako temperatura raste kompresujući oprugu, odnosno sa padom temperature gas se pretvara u kondenz. Širenjem odnosno skupljanjem opruge koji se dešava usled tog procesa opruga odnosno sam sat se navija. Na pionirima ovakvih satova bila je potreba promena temperature od 1+/- stepen da se sat navije i ima autonomiju rada od 2 dana. Dok na modelima novije generacije taj jedan stepen obezbeđuje rezervu snage od nešto više od 4 dana.

 

Da ne davim sa računanjem, primere radi kada je zimi upaljeno grejanje i u prostoriji je
nesto više od 22 stepena i otvorite prozor kako bi ste malo proluftirali
u sobi bi logično pala temperatura ispod 20 stepeni.
Što znači da bi za jedan period zime otvaranjem prozora obezbedili rad sata do sledeće zime.
Jednom postavljen sat moze da radi gotovo ne ogranicenu.
Ali u praksi se preporučuje servis na svakih 10 do 15 godina.
Sam sat ne poseduje klasično klatno sa šetalicom koje se pomera levo-desno.
Već torziono klatno koje troši manje energije od klasičnog. 


Torziono klatno se okreće u jednu stranu 30 puta, potom 30 u drugu stranu. 
 

Suptilan spoj klasicnog i modernog je tajna njegove bezvremenosti kolekcije ATMOS. Njegov jedinstven dizajn nam omogućuje da vidimo njegov neverovatan mehanizam sa svih strana.

 Cena novih modela u salonima kreće od nekih 7 000e i vrtoglavo se penju na nekoliko desetina hiljada. Naravno na cenu utiče njegova ukrašenost zlatom, dragim kamenjem. Skuplji modeli poseduju dodatne komplikacije pored klasicnog brojcanika sa vremenom gde pokazuju dane, mesece...



Smatram da za nekih desetak hiljada kupujete divan ne samo časovnik  već ostavljate u nasleđe novim generacijama predivnu stvar. Koja će se fantasticno uklopiti u svaki stil.(male su šanse da će nova snajka u Vašem domu reći da se to baci).


 

Comments