Upoznajte zvezdu u usponu: Minase

 

Minase je mikrobrand i u poređenju sa svim velikim japanskim brendovima proizvodnja je mnogo manja, a ime za sada nema težinu u svetu. Međutim, to ne znači da su njihovi satovi manje vredni vašeg novca, a kvalitet izrade je na prilično visokom nivou. Minase su luksuzni satovi koji se uglavnom rade ručno a dizajn je prilično originalan. 
 
Godine 2005. Kyowa i Co. su stvorili svoj prvi Minase model, u saradnji sa japanskim specijalnim proizvođačem alata u maloj fabrici satova smeštenoj na severu Japana. Minase proizvodi manje od 500 satova godišnje, a većina ih je dostupna samo u Japanu. Otuda ne čudi da nisu više poznatiji na Zapadu. Sve komponente kućišta satova i narukvice kompanije Minase izrađene su in-house sa zapanjujućom završnom obradom. Jedino mehanizma nije rađen u njihovim radionicama i fabrikama. Naručuju se švajcarski mehanizmi koji se dodatno regulišu i ukrašavaju pre sklapanja celog sata.

Ovde možete pogledati kratak reklamni video o proizvodnji Minase satova


Trenutno imaju četiri različita sata u svojoj HiZ seriji: Seven Windows, Divido, Five Windows i Horizon. HiZ potiče od japanske reči „Hiizu“, što znači „izvanredno“. HiZ takođe potiče od „Hi Izuru Kuni“, što se prevodi kao „Zemlja izlazećeg sunca“
 

Prozori kori pružaju pogled u srce sata


Minase je želeo da stvori sat koji će pokazati njegovu viziju, prihvatajući oštrije geometrijske linije  kao filozofiju dizajna retko viđenog u satovima. U Japanu matematika i geometrija nisu samo za akademce, već se koriste za naglašavanje estetskih dimenzija lepote.
 
Glavni dizajner Minase kompanije kaže: Pravougaono kućište simbolizuje nesavršenost i grubost sveta, dok okrugli oblik brojčanika simbolizuje savršenstvo, beskonačnost, smirenost. Sedam prozora od safirnog kristala otkriva brojčanik i mehanizam, koji se mogu videti iz sedam različitih uglova. Na prvi pogled naš univerzum uvek će ostati nesavršen, a Minase je pronašao način da nam pomogne da gledamo dalje.
 
I prihvatajući ovu filozofiju dizajna, vidimo mnogo lepih stvari koje će nam privući pažnju, dok će nedostaci biti manje važni.

Visokokvalifikovani majstori provode više od 20 sati radeći na jednom satu. Rezultat je izvanredan, besprekorno polirane površine ogledala stoje u savršenom kontrastu sa satenskim površinama. Gornje safirnio staklo je sferično i ima antirefleksni premaz sa obe strane. Poliedrična kruna nosi logotip brenda, bušilicu koja odaje počast poreklu matične kompanije Kyowa koja se bavila proizvodnjom alata za satove.

Kao i svaki Minase sat, Seven Windows nema brojčanik u tradicionalnom smislu. Gornja strana mehanizma jeste ploča koju vidimo kada pogledamo na sat, na koju je zatim pričvršćen odvojeni indeksni prsten, kazaljkama i ostalim delovima koji čine jedan brojčanik. Tako opremljen mehanizam podseća na već gotovo kućište koje je pokriveno drugim kućištem sa sedam safirnih prozora. To je tzv. Case in Case Concept, jedinstven za satove Minase.
 

 Mehanizam

 

Mehanizam koji koriste je automatski i nosi oznaku KT7002. To je zapravo modifikovana i zanimljivo ukrašena ETA 2892. Ručno obrađene površine sa perlažom, termički obrađeni plavi šrafovi, mostove sa dijamantski poliranim ivicama i drugi detalji ga estetski izdvajaju od sličnih mehanizama.

Rezerva snage iznosi dobrih 50 sati. Sa svojim sistemom za regulaciju ETACHRON, ovo je vrlo precizan mehanizam koji ima 21 rubin i radi na frekvenciji od 4 Hz, ili 28.800 vibracija na sat.

Zaključak

Minase ubrzanim koracima grabi ka vrhu, ali za sada ga je prosto nemoguće naći van Japana. Model Seven Windows je najavljen za kraj meseca juna 2021. godine i biće u vrlo ograničenoj seriji. Cena je oko 5.500 evra. Da li će biti napravljeno još modela i za strano tržište, ostaje da vidimo.

Tekst pisao: Ivan R. 
za Hronometar.net

Comments