Upoznajte: Seiko Pogue (6139) - Vintage ikona medju satovima

Upoznajte ikonu vintage hronografa, dopadljivog izgleda i zanimljive istorije.


Put u svemir


Početkom sedamdesetih godina astronaut NASA pukovnik Colonel William Pogue dodeljen je posadi prve američke svemirske stanice Skylab. Tokom testiranja Pogue nije imao pristup Omegi Speedmaster, Omega je dodeljivana astronautima samo naposredno pre lansiranja. Kao zamenu za Omegu William je kupio Seiko 6139 - prvi automatski hronograf ove marke. Kako se Wiliamu dopao Seiko odlučio je da ga u novembru 1973. godine pored Omege Speedmaster ponese sa sobom u svemir bez odobrenja NASA. Seiko 6139 je te 1973. postao prvi automatski hronograf u svemiru. Wiliam je kasnije izjavio kako je Seiko nosio i više od 6 meseci tokom ekspedicije i pohvalio mehanizam koji se odlično ponašao i pod jakim uticajem G sila. Tako je ovaj Seiko i dobio nadimak Pogue po astronautu koji ga je učinio slavnim.



Mehanizam

Seiko je počeo da radi na samonavijajućim mehanizmima 6139 i 6138 1967. godine, iako je do tada veliki deo satne industrije fokusirao svoju pažnju na kvarcnu tehnologiju. Kompaniji su bile potrebne samo dve godine da razvije mehanizam 6139. Izuzetno mali, imao je prečnik 27,4 mm i visinu 6,5 mm. Njegova glavna opruga bila je rotor sa kugličnim ležajem, centralno montiran, koji je radio zajedno sa Seiko-ovom inovativnom čarobnom polugom (koja se i danas koristi), sistemom namotavanja na klik koji može koristiti kinetičku energiju rotora bez obzira na to na koji se način rotor okreće. Nakon što je potpuno namotan, sat bi radio 36 sati sa uključenim hronografom. Pojavio se u prodavnicama sredinom maja 1969. Seiko je stoga pobedio u trci za izvođenje prvog automatskog hronografa na tržište.


U današnje vreme Seiko Pogue 6139 je jedan od traženijih modela kod ljubitelja vintage satova. Teško je naći dobar i u potpunosti originalan primerak ovog modela. Cena ovog sata kreće se izmedju 600 i 800 eura. (Imajte u vidu da je ovaj modela komad istorije jedne jake firme kao što je Seiko).


Comments