Aukcija Vintage satova u Monaku: Izdvajamo 3 predivna vintage modela

 U današnjem postu prikazaću vam tri modela koja bih izdvojio.

Ove satove kao i mnoge druge možete licitirati 17. Oktobra na aukciji koji organizuje aukcijska kuća "Monaco Legend Auctions".


1. Rolex Explorer ref. 6350


Ovaj prelepi Rolex iz 1953. godine izdvaja se od mnogih baš zbog svoje priče i avanturističkog duha koji je zadržao i nakon 68 godina.

Explorer 6350 poseduje kućište od nerdjajućeg čelika prečnika 34mm. Srce ovog sata čini Rolex-ov A.296 automatski kalibar. 

Ali sve ovo nije toliko bitno kao priča koju ovaj sat nosi sa sobom i koju ću pokušati da vam prepričam u kratkim crtama.

Kao što znamo Rolex je podržavao razne ekspedicija dajući im svoje satove, Rolex je podržao Himalajsku ekspediciju 1933. godine. Nakon nje Rolex je postao zvanična podrška pa je svim istraživačima darivao svoje satove. Tako je izmedju 1933. i 1955. čak 17 ekspedicija krenulo u osvajanje najviših vrhova noseći Rolex na ruci. Tako su ovi satovi postali jedni od prvih svedoka osvajanja najviših vrhova. Kao osnovu za Explorer korišćen je dobro poznati Rolex BubbleBack koji je modifikovan kako bi se prilagodio aktivinijim i avanturistički nastrojenim kupcima. Godine 1952. Rolex-ovi modeli ref. 6098 i 6150 (oba modela koriste A296 mehizam) bili su prvi prototipi Rolex Explorera koji su koristili penjači. Posedovali su beli cifer i nisu zvanično nazvani Explorer. 1953. Godine kao rezultat ovih modela proizveden je prvi pravi Explorer sa natpison na ciferu crne boje. Tako da 6098 i 6150 modele možemo nazvati "Pre-Explorer". Rolex je zaštitio naziv Explorer u Ženevi 26. Januara 1953. godine. Ovim "Istraživačem" opremljen je Ugo Angelion penjač koji je učestvovao u ekspediciji K2 koja je poznata po izuzetno ekstremnim uslovima i koja je predstavljala pravi izazov. Ranije je Angelino učestvovao na obuci na Plateau Rosa, zajedno sa drugim penjačima koji su težili da učestvuju u ekspediciji. On sam, nakon obuke, pobrinuo se za sastavljanje spiska materijala koji je potreban za transport u Pakistan, među njih je ubacio satove koji su u to vreme svima bili na usnama pošto su već prošli test na Everestu (Govorim o baš ovom satu koji je na aukciji). Nakon uspeha u ovim misijama Rolex je jasno odredio svoj put, kreiranje satova za atlete i ljude sa zanimanjima poput pilota, laboratorijski fizičara, ronioca i slično. 

Nakon ovog tekst možemo jasno zaključiti da ovaj sat predstavlja temelje Rolex satova kakvi su danas. 


Ovaj prelepi komad istorije procenjen je da vredi negde izmedju 100,000 i 200,000 eura. 
Da li je to previše za ovako nešto ili ne procenite samo ali imajte na umu da ovaj sat zazuzima bitno mesto u istoriji jedne velike "institucije" kao što je Rolex.




2. Vacheron Constantin Calatrava ref. 4870



Calatrava predstavlja pravi primer elegancije i otmenosti. Kućište ovog Vacheron-a napravljeno je od roze zlata što ga čini dodatno otmenim. Prečnik kućišta je 36mm, idealna dimenzija za svačiji zglob.
U ovom predivnom kućištu nalazi se automatski mehanizam P499. Inače ovaj model je iz pedesetih godina.

Ovakvi satovi nisu bili glavni cilj švajcarskog proizvodjača, ali sa široko rasprostranjenom ekonomskom krizom 40-ih i 50-ih, džepovi kupaca nisu mogli sebi priuštiti preterane troškove kupovinom komplikovanih satova. Ovo je nateralo Vacherona Constantina da usredsredi svoju pažnju i napore na stvaranje apsolutno zanimljivog i šarmantnog brojčanika. Sadašnja referenca 4870 je prevelika verzija ručnog sata koji se koristi samo za vreme i sastoji se od kućišta od dva tela sa udubljenim lugovima izrađenim u ružičastom zlatu i očuvanim u neverovatno svežim uslovima. Najinteresantnija stvar je nesumnjivo posrebreni brojčanik. Brojčanik ukrašen unutrašnjim glatkim delom sa perlastim paternom. Markeri su u obliku strelica i piramida prefinjeno ukrašeni zlatom. 


Ovaj sat procenjen je 5000 do 10,000 eura.


3. Longines Skin-Diver Chronograph ref. 7981


Longines Skin-Diver Chronograph ne sumnjivo jedan od meni najlepših satova na ovoj aukciji. Ovaj sat je iz sektora kome je Longines posvetio dosta svog vremena i pažnje a to su automobilske trke. Kućište ovog sat izradjeno je od nerdjajućeg čelika, prečnika od 40mm. Mehanizam je na navijanje kalibra 30CH.
 
Ovaj Longines kultni model napravljen je da bude idealan za tri okruženja a to su zemlja, more i vazduh. Ovaj specifični model poseduje tahimetrijsku skalu i rotirajući prsten što ga čini korisnim i za trkače i pilote pa čak i ronioce. Ovaj model poznat je i pod imenom Big Eye (veliko oko). Big eye opremljen je mehanizmom 30CH, poslednjim pravim Longines in-House mehanizmom. Poseduje mat crni brojčanik sa tricijumom što ga čini dodatno dopadljivim. Skin-Diver Chronograph našao se i u knjizi "Longines Legendary Watches". 

Sat koji je na aukciji je proizveden 8. Februara 1968. godine što potvrdjuje Longines izvod iz arhive.


Ovaj mozda i najlepši Longines procenjen je na 7000 do 14,000 eura.
  


To bi bilo to što se tiče današnje objave. Nadam se da vam se tekst dopao kao i ovi Vintage modeli koje sam izdvojio za vas. 


Više informacija o aukciji i učestvovanju na istoj možete naći na sajt:

www.monacolegendauctions.com








Comments

  1. Jako zanimljivi modeli. Longines je i meni najlepši, iako Rolex ima najbolju priču.

    ReplyDelete

Post a Comment