Čitaoci pišu: Tomislav Zapatta kolekcionar Omega satova

 U ovom postu obratiće nam se Tomislav i preneće nam neko svoje znanje o Omega satovim. Pročitajmo šta to Tomislav ima da nam kaže.


Pozdrav ekipa,

Ovo je prvi put da pišem o satovima pa bi Vas htio, koliko mogu, upoznati sa nekom drugom stranom kolekcionarstva i stvarima koje na prvu ne znače ništa, a zapravo čine veliku razliku.

Pedesete godine prošlog stoljeća se nazivaju "zlatnim dobom" Omege, kada su bili uvjerljivo najinovativniji i smatrani najboljom manufakturom satova na svijetu. Omegin ponos i u to vrijeme najskuplji i najekskluzivniji model bila je Omega Constellation. To je njihov prvi serijski kronometarski sat a kao podsjetnik na Omeginu tada široko poznatu, preciznost, svaki je na poklopcu imao observatorij i 8 zvjezdica koje su označavale nagrade na kronometarskim natjecanjima. Dolazili su u više materijala kučišta a zlatni Constellation se smatrao vrhuncem ponude u to vrijeme.


Što se tiče brojčanika, Omega je sama po sebi takozvano "minsko polje" zbog bezbroj mogućih kombinacija koje nekad otkrivaju da li je brojčanik original ili ne, a vidio sam greške nekih kolekcionara koje su koštale tisuće a i desetke tisuća eura (Speedmasteri) jer nisu bili oprezni.

Među raznim kombinacijama, linija Constellation je u 1950-ima koristila natpis ChronometRE (francuski) na brojčaniku a početkom 1960-ih, promijenili su ga u ChronometER (engleski). Neki brojčanici imaju aplicirani 3D logo dok neki imaju samo otisak na brojčaniku, kao i ostali tekst. Ima tu još dosta stvari ali onda ne bi završio do sutra. Ovisno o desteljeću u kojem je nastao, svaki sat je imao isti natpis na brojčaniku kao i na kutiji sa kojom je dolazio.

Posjedujem model koji je proizveden pred kraj pedesetih i koji je prvi Constellation model sa datumom. Na kutiji bi trebalo pisati ChronometRE i Calendar, kao što je i na brojčaniku. Tu nailazim na problem oko kutije sa kojim se susreću ostali kolekcionari koji posjeduju ovaj specifični model. Da bi shvatili rijetkost kutije (u prošlosti su se bacale više nego danas) moramo malo o modelu tj. mehanizmu i samom satu.

Cal. 504

Mehanizam koji je se nalazi u satu je prema nekim podatcima jedan od, ako ne i najrjeđi Omegin mehanizam u smislu koliko ih je napravljeno u samo par godina proizvodnje. Kalibar 504 je sve skupa rađen u samo 25 000 primjeraka dok su npr. 503 i 505 rađeni u više stotina tisuća primjeraka, a kasniji 55x u milijunima.


Ako uzmemo u obzir da dolazi u par kombinacija kučišta (čelik, zlato, gold cap) i više vrsta brojčanika i satnih markera, ispada da su određene kombinacije rađene u jako malim serijama. Danas je jako teško naletiti na primjerak, a da je na njemu sve originalno jer ih ima jako puno koji su uništeni, polirani ili imaju prefarbani brojčanik. Na mom satu krunica nije originalna tj. pripada zlatnom Seamasteru, a u službenom Omega servisu jednostavno nemaju takvu krunicu. To dovoljno govori.


Mogu sa sigurnošću reći da je ova kombinacija jedna od najluksuznijih koja se mogla kupiti u Omegi u to vrijeme. 18k žuto zlato (kučište) sa pie panom (brojčanik) i arrowheadom (markeri za sate). Postoji par kombinacija koje su još rijeđe poput stepenastih brojčanika ili DeLuxe verzija ali lakše je dobiti Eurojackpot nego ugrabit takav primjerak u kolekcionarskom stanju bez paprene cijene.

Nego vratimo se na kutije, nakon svega napisanog dolazimo do zaključka da je sat sam po sebi rijedak a odgovarajuću kutiju gotovo nemoguće za pronaći.




Postoje 4 kombinacije natpisa na kutiji:

1. Omega Constellation - Automatic ChronometRE (1950)

2. Omega Constellation Calendar - Automatic ChronometRE (1950)

3. Omega Constellation - Automatic ChronometER (1960)

4. Omega Constellation Calendar - Automatic ChronometER (može biti 1950 i 1960)

Meni je potrebna kutija broj 2 a po onome što sam zaključio u istraživanju, najmanje ih ima u opticaju uz broj 1. Cijene se kreću između 200-500€ nekada i više ovisno o stanju. Ali tu nije kraj problemima, općenito kutije u većini slučajeva dolaze bez unutarnjeg dijela tj. jastučića i stalka na koji se može namontirati sat.

Sve u svemu, problemima nikad kraja i naletiti na kompletnu kutiju u odličnom stanju je lutrija. Tražim je već 5 godina i tražit ću još 10 ako treba.

Sada će se netko pitati čemu sav taj trud oko pronalaska i bacanje novaca na nebitnu stvar kao kutiju ili krunicu ali to je čar kolekcionarstva koji entuzijasti i preprodavači ponekad ne razumiju. Imati puni set (koji košta ali i u konačnici podiže ukupnu cijenu sata) sa odgovarajućom kutijom, papirima i popratnim sadržajem jer nešto čemu teži svaki ozbiljni kolekcionar. Sama činjenica da imate sat u odličnom stanju i sve što je išlo uz njega prije 70-ak godina, vraća vas u prošlost i donekle u kožu prvog vlasnika. A to je po meni, neprocijenjivo.

P. S. kada vam netko prodaje Omegu sa kutijom, vrlo vjerovatno nema veze sa satom tako da se dobro informirajte prije kupnje, ako vam kutija prilikom kupnje nešto znači.

Sa poštovanjem,

Z


Zapatta nam je u ovom tekstu skrenuo pažnju na neke stvari, nadam se da će vam koristiti. Zahvaljujem se Tomislavu na uloženom trudu i odvojenom vremenu! Hvala i veliki pozdrav. 


Ukoliko i vi želite da pišete za rubriku "Čitaoci pišu" i time postanete deo bloga možete se javiti preko stranice Kontakt (klikom na tekst).

Vaš Hronometar.

Comments

  1. Odličan tekst. Jako lepo objašnjena i neka druga strana kolekcionarstva. Pozdrav kolegi Tomislavu i srećno u potrazi :)

    ReplyDelete

Post a Comment