Anti-magnetna zaštita & IWC Ingenieur

 


Možda ste primetili da na ovom legendarnom modelu kroz natpis "Ingenieur" prolazi strelica. Ova strelica u Švajcarskoj predstavlja simbol groma koji upozorava na prisustvo električne struje. 
Ovaj simbol nam olakšava da prepoznamo Inženjer u odnosu na ostale IWC automatike iz tog perioda.

Inženjer je dizajniran ljude koji rade u okruženju jakog magnetnog polja kao što su inženjeri, hemičari, piloti, fizičari i doktori.

Tokom pedestih godina zaštita od jakih magnetnih polja nije bila zastupljena samo kod IWC-am. Mnogi drugi brendovi su se aganžovali i napravili ikone medju satovima sa istom zaštitom. Rolex je napravio jednu veliku ikonu a to je Milgauss dok je Omega izbacila jednako popularan model Railmaster.





Inženjerov sistem poseduje dvostruku zaštitu:

1. Najnežniji delovi mehanizma pravljeni su od anti-magnetnih metala.

2. Dok je ceo mehanizam bio zatvoren u dvostruko zaštićenom kućištu sa anti-magnetnim kavezom (Faradejev kavez) iznutra.

Obično kada je sat u blizini jakog magnetnog polja on počinje da radi brže ili sporije (Da žuri ili da kasni) zato je bitno da sat ostane van uticaja magnetnog polja kako bi zadržali preciznost i sprečili oštećenja.

Unutar mehanizma nalazi se veliki broj delova od magnetnog čelika kao što su nemirnica i balans koji ako dodju u dodir sa magnetnim poljem mogu da se zalepe i oštete glavnu oprugu.




Inženjer svojom funkcionalnošću i jednostavnim dizajnom čini jedan od najranijih "tool" satova.




Comments