Časovničari: Konstantin Chaykin



The Naked Watchmaker

 

Konstantin Chaykin



Definitivno po mom skromnom mišljenju ovo je časovničar koji pravi najlepše satove. Mnogima se ukusi ne slažu sa mnom ali definitivno se radi o satovima koji Vas ostavljaju bez daha. Konstantin Chaykin je časovničar iz Rusije sa središtem svoje manufakture u Moskvi. Počeo je u Sankt Peterburgu ali je nedugo posle preselio u glavni grad Rusije.

 

Konstantin nije samo časovničar već i pronalazač. Iza sebe ima nešto više od 80 patenata. 2020 godine je postaje visoko odlikovan za doprinose tehničkim naukama od strane RUSKE FEDERACIJE.

 

U pitanju je jedina Ruska kompanija koja proizvodi jedinstvene mehaničke satove izuzetno visoke klase sa sopstvenim mehanizmima i apsolutni je lider u segmentu luksuznih satova moderne industrije časovničarstva u Rusiji.
Satovi odišu mnoštvom detalja gde je svaki segment doveden do savršenstva. 

Sat koji je privukao mnogo pažnje je model JOKER. 
Joker sat sa svojim ekskluzivnim načinom određivanja vremena,
zahvaljujući očima Džokera! Povrh toga, mesečeva faza je naznačena na
brojčaniku na šest  sati,u ustima Džokera je definitno nešto
što se ne sreće tako često.
Svi satovi su LIMITIRANI što je i za očekivati.

Naravno moramo spomenuti i model Russian Time. Sat koji je nastao u čast 210 godišnjice, prve ekspidicije oko sveta u istoriji Rusije. Mehanički sat sa čak 11 vremenskih zona velike Rusije. Ali to je samo ono što se vidi na prvi pogled. Na poleđini sata se nalaze i ostale vremenske zone. Indentično rešenje možemo videti i u drugom brendu na čijoj realizaciji i patentu je radio Konstantin.


Cene kreću od 20 000 $ pa na više. Ovisno o tome da li je sat ukrašen dragim kamenjem, zlatom...u tim slučajevima cena se penje i na šestocifren broj.



Pored mnogobrojnih modela ručnih satova koje proizvodi u svojoj manufakturi ne možemo a da ne spomenemo ASTRONOMSKE satove.

Satovi su razvijeni na osnovu njegovih patenata. Ovi primerci čarobnih satova imaju preko 20 komplikacija, 4 brojčanika i nešto više od 2 500 delova! Definitivno lider na prvoj poziciji najkomplikovanijih satova proizvedenih u Rusiji. ZAISTA IMPRESIVNO. Pitate se kako 4 brojčanika, kakvih 20 komplikacija. Pored klasičnog pokazivanja trenutnog vremena nalaze se komplikacije poput datuma, dana u nedelje, meseca, mesečevih mena,TURBIJON.  Ovako nešto poseduju mnogi satovi te vrste. Ovaj je specifičan jer ima komplikacije poput datuma Pravoslavnog Uskrsa kako po Gregorijanskom tako i po Julijanskom kalendaru, indikator vremenskih zona Rusije kojih ima čak 11 i još mnogo toga. PRAVA REMEK DELA KOJIMA SE DIVE KAKO POZNAVAOCI TAKO I LAICI ČASOVNIČARSKOG SVETA.

Turbijon koji je definitnvno najsloženija komplikacija u časovničarskoj industriji Čajkin može da se pohvali da poseduje to savršenstvo. Koje je u potpunosti razvijeno u njegovoj manufakturi. Naravno moram skrenuti pažnu da nije on izmislio TURBIJON! Već je to izmislio Abraham-Louis Breguet. Kao izvanredno tehničko rešenje da se eliminišu efekti gravitacije koji utiču na tačnost časovnika.

Turbijon je kroz godine je doživeo mnoge promene. Veliki časovničari su taj segment nadograđivali godinama.

Comments