Upoznajte: Aquastar



Frederic Robert je u Ženevi, Švajcarska, 1962. godine osnovao brend Aquastar, koji je u početku predstavljen kao pod-brend švajcarskih satova JeanRichard SA. Već 1958. godine kompanija JeanRichard prijavila je patent za ručni sat sa zaokretnom maskom. Ovaj patent je ubrzo predstavljen na modelu JeanRichard Aquastar 60. U početku su satovi Aquastar na brojčaniku imali imena JeanRichard (ili logo JeanRichard) i Aquastar. Ali ubrzo je ovo ispušteno i postalo je samo Aquastar. Sa ovim prvim iskustvom usledio je razvoj drugih satova za vodene sportove, što je Aquastar učinilo najvažnijim proizvođačem u ovoj oblasti. 


Kako satovi Aquastar postaju veoma popularni, naziv kompanije se menja u Aquastar SA. Pod rukovodstvom iskusnog ronioca Frederika Roberta (koji je kasnije takođe radio za Omegu, gde je 1960-ih razvio neke od najvažnijih modela iz serije Seamaster), svetlost su ugledali poznati satovi Aquastar koji se i danas koriste, kao što su:

Aquastar Atoll, uobičajeni ronilački sat sa ‘normalnom’ rotirajućom maskom.

Aquastar Seatime, sa unutrašnjim dvosmernim okvirom sa skalom za ronjenje kontrolisanom istom krunom koja određuje vreme.

Aquastar Benthos 500, sa kućištem od jednog bešavnog komada čelika, prvi ronilački sat vodootporan do 500 m koji je ronilačke satove zaista stavio na mapu!

I Aquastar Regate, prvi ručni sat Regatta Yachttimer sa odbrojavanjem od 5 tačaka.




1961. JeanRichard SA je podneo patent za regatni sat sa funkcijom odbrojavanja od 5 minuta. Ovaj patent predstavlja „Izvod iz matične knjige rođenih“ regatnih satova za jahte koje ih i danas poznajemo. A negde sredinom 1960-ih Frederic Robert (pomenut kao pronalazač u patentu) razvio je Aquastar Regate iz ovog patenta sa modifikovanim mehanizmom Felsa 4000N: prvi ručni sat Regatta Iachttimer na tržištu!


KOMAD HOROLOGIJE KOJI DOZVOLjAVA BROJANjE OGRANIČENOG BROJA MINUTA.


Priloženi dizajn predstavlja, na primer, neku vrstu izvršenja dela horologije koji je predmet pronalaska. Slika 1 predstavlja sat onakav kakav se čini korisniku. Kazaljka druge 1 nalazi se u središtu pokreta, a brojčanik uključuje otvor 2 kroz koji se pojavljuje gornja površina indikatorskog organa 3, uključujući obojenu zonu 3A koja u graduaciji otvaranja brojača pokazuje proteklo vreme od ponovnog postavljanja na nulu kazaljke sekunde dobijene pritiskom na potiskivač 4, krunica 5 se koristi za premotavanje unazad i za podešavanje vremena sata i minuta '.

Comments