Predstavljamo: Porsche Design 1919 Globaltimer UTC - Putnički sat inspirisan Poršeovim menjačem

 


1919. Globetimer UTC nije novi sat sam po sebi, jer je prvi put predstavljen na Baselworld -u 2019. Ono po čemu je ovaj sat, tipičan je Porsche. Iako je to jedan od retkih modela marke opremljen komplikacijama (osim klasičnih hronografa), ovaj dodatni sloj karakteristika, kao i ostatak sata, dizajniran je imajući u vidu praktičnost. Kako bi rekao Ferdinand Alexander Porsche: „Ako analizirate funkciju objekta, njegova forma često postaje očigledna.“ I tu sat oživljava, sa jednim od najpametnijih načina za prilagođavanje vremenskih zona. Mnogi GMT satovi moraju biti podešeni krunom (koja se često zašrafljuje), očigledno nije najpraktičnija metoda, niti najsigurnije rešenje.

Porsche Design i Porsche (proizvođač automobila) oduvek su delili mnogo toga. Uostalom, dizajnerski studio je 1972. godine stvorio F. A. Porsche, dizajner bezvremenskog 911, a prvi proizvod koji mu je pao na pamet bio je sat! Sa 1919. Globetimer UTC -om, Porsche Design je još jednom pogledao šta njegova matična kompanija Porsche radi sa svojim automobilima, koji su, osim što su brzi i zabavni, takođe vrhunski konstruisani. Oblik i funkcija ujedinjeni. I u ovom konkretnom slučaju, inspiracija se nalazi iza upravljača 911 (i drugih modela), u promenljivim ručicama menjača PDK - sa poznatim znakovima + i - ... Vidite kuda ovo vodi? Jedan da ide gore, jedan da ide dole. A u časovničarstvu to znači pušer za vremenske zone!


Novi 1919 Globaltimer UTC


Pridruživanje trojici drugih članova Globetimer UTC-a, svi smešteni u kućišta od titanijuma sa crnim, plavim ili smeđim brojčanicima, sada je novo, crno presvučeno izdanje. Ova verzija je zapravo ono što se očekivalo od samog početka. Zašto? Pa, postoji nešto prirodno u vezi sa crnim obloženim satom Porsche Design. Morate imati na umu da je prvi komercijalizovan sat sa crnim premazom bio Chronograph iz 1972. koji je dizajnirao F. A. Porsche. Dakle, ne samo da je ovo prepoznatljiv dizajn za brend, već niko drugi nije legitiman kao PD. I zaokružili smo krug, pošto je Globetimer UTC sada više PD nego ikada ranije.


Dizajn

Globetimer UTC All Black 1919. ima tipičan oblik kućišta za ovu marku, sa svojom čistom, minimalističkom, ali prepoznatljivom kombinacijom cilindričnog centralnog kontejnera sa integrisanim šupljim modulima koji se udvostručuju kao lugovi i nastavci za kaiš. Ovi moduli su odgovorni za oko 99% ličnosti sata, i uprkos tome što su elegantni, izuzetno jednostavni u pogledu dizajna, oni su karakteristika sata. Kućište je napravljeno od titanijuma obloženog staklenim perlama, Prečnika 42 mm i visine 14,90 mm. Nije najmanji sat na kojeg se možete setiti, ali ergonomija je takođe integrisana u sažetak dizajna, pa sve dok imate zglob veći od 17 cm, sat će vam odlično stajati - lagan i grli zglob kako treba.

Kućište je presvučeno crnim PVD-om, krunica, pušeri, poklopac i kopča su svi crni i mat. Sat se nosi na elegantnom crnom kožnom kajišu, napravljenoj od prave kože vozila Porsche sa ukrasnim šavovima u crnom navoju za vozila Porsche. Zatvara se trostrukom preklopnom kopčom sa sigurnosnim tasterima.


Fukncija UTC


Ali vratimo se sada na UTC komplikaciju ili funkciju dvostrukog vremena. I evo, citiraćemo Rebeccu koja je objasnila celu ideju koja stoji iza Porsche Design 1919 Globetimer UTC : „Mnogi GMT ili dvostruki modeli rade direktno iz krunice, ali kao svaki putnik koji poseduje jedan od ovih satova zna, jednom kada počnete da se petljate oko krunice, stvari se mogu zakomplikovati. Koliko zareza krunica mora da se izvuče da bi se podesilo referentno vreme? Koliko za lokalno vreme? Da li ste doneli uputstvo za upotrebu? Da li će podešavanje lokalnog vremena paralizovati minute i sekunde? Porsche Design 1919 Globetimer UTC ne koristi ove tradicionalne sisteme. Dva pušera na desnoj strani kućišta, koji su veoma slični hronografima na drugim modelima Porsche Design -a i inspirisani Porsche -ovim PDK lopaticama, zaslužni su za to što su ovaj sat učinili tako lakim za korišćenje. Gornji pušer  (+) pomiče lokalno (trenutno) vreme u koracima od jednog sata, dok donji pušer  (-) dovodi do pomeranja kazaljke sata u suprotnom smeru. Lepota ovog sistema je u tome što funkcija podešavanja vremena ne zaustavlja kazaljke minuta i sekundi, što znači da ne gubite hronometrijsku tačnost. Koja je svrha, na kraju krajeva, posedovanja mehanizma sa sertifikatom COSC hronometra ako se svaki put kada podesite sat kazaljka minuta i sekundi se zaustavi? "

Baza je poznata i relativno jednostavna Sellita SV 200-1. Ono što je važno, u stvari, je UTC modul na vrhu, koji je razvio Porsche Design. S obzirom da na tržištu nije bio dostupan GMT mehanizam koji se aktivira pritiskom (samo marke poput Patek ili Ulysse Nardin imaju ovo u svojoj kolekciji), brend je jednostavno dizajnirao svoj i zatražio od Dubois-Depraza da ga napravi. Mehanizam na 4Hz radi oko 38 sati, njegovu preciznost potvrđuje COSC. Takođe poseduje dvosmerni rotor.



Cena

Porsche Design 1919 Globetimer UTC All Black nudi se kao deo stalne kolekcije i sada je dostupan u online prodavnici Porsche Design i njenim buticima/trgovcima. Njegova cena je 6.250 EUR.




Comments